Håll i hatten! Senaste trenden från Asien tar chaga och reishi från medicinskåpet och skafferiet till badrumsskåpet. Therese Hallberg reder ut skönhetssvamparnas eventuella förträfflighet.
Vi svenskar har alltid haft ett något ambivalent förhållande till svampar. När de gamla vikingarna inte var ute och rövade hem guldskatter och väna jungfrur ska de ha gillat att berusa sig på mjöd och flugsvampar (hur många som överlevde festen är höljt i dunkel). Senare sjönk svampen i popularitet.
I det gamla bondesamhället hade svampen ett dåligt rykte. Den kallades för ”paddehatt” och ”kärringafis” och var helt klart ovärdig att använda som mat. Idag stövlar tusentals av oss ut i skogen under den tidiga hösten för att fylla korgen med karljohansvamp och kantareller. ”Skogens guld” står helt klart högt i kurs igen. Många av oss har också börjat få upp ögonen för den senaste trenden från världens mest inflytelserika hudvårdsland Sydkorea. Där är det enkelt att hitta hudvårdsprodukter som innehåller svampar, bland annat från Mizon, Benton och Cremorlab.
”I Sydkorea har det blivit väldigt mainstream att använda hudvårdsprodukter med svampar som ingredienser. Svampar i hudvård är ingenting som någon höjer något ögonbryn åt längre”, berättar Erika Zapata som är grundare av distributörsagenturen Amla Beauty och har flera K-beauty-märken i sin portfölj.
Ett annat land som också var tidiga på svampbollen är USA och märket Origins. Redan 2005 lanserade det Estée Lauder-ägda hudvårdsmärket, tillsammans med den amerikanska holistiska kändisläkaren Dr Andrew Weil, flera hudvårdsprodukter med flera olika svampar som ingrediens.
”När vi började samarbeta med Dr Andrew Weil fick vi lära oss om medicinska svampar och deras läkande egenskaper. I dag använder vi oss av flera olika svampar som till exempel chaga, reishi och cordyceps, eftersom de på olika sätt hjälper och lugnar huden”, säger Lizz Star, verkställande direktör för Origins globala produktutveckling.
Origins produktsamarbete med Dr Andrew Weil blev en stor succé i både USA och Europa. Ett annat asiatiskt märke som nått stor framgång utan sydkoreansk inblandning är japanska SK-II, ett lyxigt hudvårdsmärke i den övre prisklassen som insåg fördelarna med att använda svamp i hudvård redan under det sena 1970-talet. SK-II:s forskare upptäckte av en ren slump att de kvinnor som arbetade med att framställa den alkoholhaltiga drycken saké, som bryggs på ris, hade ovanligt ungdomliga händer.
”Den mest populära svampen i asiatisk hudvård heter galactomyces. Forskarna från SK-II noterade att kvinnornas händer inte åldrades på samma sätt som deras ansikten. Tvärtom höll sig händerna mjuka och ungdomliga. Det visade sig att jästsvampen som uppstår när man fermenterar ris är rik på galactomyces”, säger Erika Zapata.
Sydkorea, Japan och USA har med andra ord gått i bräschen för att använda svampar i hudvård, medan det i Europa har varit svårare att hitta ingrediensen i skönhetshyllan. Därför kan det kännas extra spännande att det finska märket Lumene har tagit fram en hel hudvårdskollektion med chaga, som heter sprängticka på svenska. Sprängticka växer på björkar.
”Vi började egentligen med att undersöka huruvida vi kunde använda någonting från träd som en hudvårdsingrediens ungefär 2015. Snart insåg vi att svampen chaga har en unik och mycket bra förmåga att skydda mot fria radikaler, liksom en fin anti-inflammatorisk effekt. Vi blev omedelbart väldigt intresserade”, säger Tiina Isohanni på Lumenes forsknings- och utvecklingsavdelning.
Hurra! En ungdomligare och lugnare hud som dessutom får ett högt skydd mot fria radikaler låter ju toppen. Betyder det här att vi kan gå ut i skogen, plocka med oss varenda svamp vi kan hitta och själva applicera härligheten i ansiktet? Tyvärr inte. Precis som alla svampar inte passar i matlagning är inte alla svampar en bra idé att inkludera i våra skönhetsrutiner.
Det verkar vara endast en handfull olika svampsorter som används av hudvårdstillverkarna. De sorter som nämns och används flitigast är galactomyces, chaga, tremella, reishi, shiitake och cordyceps. De tillskrivs också stordåd som att ha en blekande effekt på pigmenteringar, verka lugnande och skyddande, boosta cellförnyelsen, verka anti-inflammatoriskt samt ha en skonsam men samtidigt effektiv anti age-effekt. Bland annat.
”Dr Murad har länge använt shiitakesvamp i sina produkter, eftersom de innehåller A-vitamin som är en viktig anti age-vitamin. Shiitake innehåller också viktiga anti age-pepider som förbättrar hudens kondition”, säger Tracey Wilmot som är utbildningsdirektör hos det amerikanska märket Dr Murad.
Enligt Lizz Star har forskarna på Origins inte bara upptäckt fördelarna med att använda svampar i hudvård, de har dessutom kunnat kliniskt bevisa att deras utvalda svampsorter ökar hudens styrka och elasticitet.
För Origins är svampar kort sagt är en stjärningrediens som är relativt lätt att hitta och inte kommer att ta slut särskilt snabbt.
”Svampar är verkligen unika ingredienser på så vis att det finns så många av dem i naturen att vi inte tömmer ut en dyrbar resurs. Det är det som är så vackert med de här ingredienserna – inte bara kommer de från naturen, de har också en fördelaktig effekt på huden”, säger Lizz Star.
Men varför är Asien, och en uppvaknande västvärld, så intresserade av att flytta svampen från mattallriken och ner i skönhetsnecessären? Enligt Erika Zapata följer svamptrenden egentligen en ganska vanligt förekommande trendmall inom skönhetsindustrin.
”Tremella och chaga har längde använts inom naturmedicinska sammanhang. Ingredienser som ska intas oralt brukar, förr eller senare, implementeras i hudvårdsprodukter. Många superfoods finns redan i serumform och till exempel açai och ginseng är numera ganska vanliga som ingredienser i skönhetsprodukter”, säger Erika Zapata.
Att svampar är trendiga just nu råder det inget tvivel om, men är de lika användarvänliga? Både Lizz Star och Tiina Isohanni menar att alla hudtyper och hudtillstånd kan använda ansiktsprodukter som innehåller svampar, men Tiina Isohanni menar också samtidigt att det är viktigt att ha koll på sin hud innan man börjar experimentera.
”Det finns flera olika sorters svampar som passar olika bra på olika hudtyper. För den känsliga huden skulle jag till exempel inte rekommendera chagasvamp, då finns det andra sorter som passar bättre”, säger Tiina Isohanni.
Enligt Tracey Wilmot handlar det snarare om att ha bra koll på vilket tillstånd som huden befinner sig i eller insyn i på vilket sätt man skulle vilja förbättra sin hud.
”Jag skulle vilja påstå att det handlar mindre om hudtyp och mer om hudproblem. Alla som känner sig bekymrade över sina fina linjer eller upplever att huden förlorat en del av sin fasthet och istället vill mildra dessa ålderstecken skulle gynnas av att använda hudvård med svampar”, menar Tracey Wilmot.
Men oavsett rådande trendfaktor är inte alla övertygade om svampens kommande storhetstid i badrumshyllan. Susanna Lassus är VD på Cosmetox, ett konsultföretag som specialiserat sig på regler och säkerhet kring kosmetika. Susanna Lassus menar att hon visserligen inte är någon svampexpert, men att hon ändå känner sig kritisk till trenden.
”Jag har inte lyckats hitta några vetenskapliga studier, varken positiva eller negativa, om svampars effekter på hud. Däremot kan jag säga att de ofta innehåller mineraler och antioxidanter men jag tror att svampar bara är en i raden av alla marknadsgrejer. Nässlor och kamomill börjar ju bli litet utslitet”, säger Susanna Lassus.
Erika Zapata, Lizz Star, Tracey Wilmot och Tiina Isohanni håller inte med. Tvärtom menar de att svamparnas intåg i våra ansikten bara har börjat och att trenden kommer att växa sig både större och starkare i framtiden.
”Svampar i hudvård är definitivt ett fenomen som här för att stanna, eftersom svampar har så fina egenskaper. Inte nog med att de är duktiga på att återfukta huden, de är också fenomenala på att göra huden klarare och jämnare. Vi håller redan på att utvärdera andra svampar som potentiella ingredienser i framtida produkter”, säger Tiina Isohanni.
Eftersom intresset att använda naturliga ingredienser från växtriket är stort bland skönhetsaktörer tror Tiina Isohanni att fler märken kommer att inkludera svampar i sina ingredienslistor framöver. Erika Zapata och Tracey Wilmot siar om en liknande framtid.
”Jag tror att det kommer att lanseras fler hudvårdsprodukter som innehåller olika sorters svampar och fermenterade ingredienser, och att de kommer att bli mer mainstream här också i västvärlden”, säger Erika Zapata.
Ja, kanske är det så att sprängtickor i ansiktet snart blir lika populärt som smörstekta kantareller på middagsbordet eller som rusgivande flugsvampar på vikingagästabud… minus den potentiella livsfaran, vill säga.

Illustrationer: Madeleine Lithvall









Allt om fungus

Chaga
Sprängticka. Vanligt förekommande i Skandinavien, där de växer på björkstammar. Sägs ha god effekt på hudens elasticitet och textur, liksom mot ålderstecken och pigmenteringar. Verkar också lugnande, men ska inte användas på känslig hud.
Cordyceps
Förser huden med extra energi, så att den kan fungera bättre och ser piggare ut. Boostar cellförnyelsen, verkar anti age och motverkar fina linjer och pigmentfläckar. Allt enligt företagen, som använder dem.
Galactomyces
En av de mest populära svamparna inom asiatisk hudvård. Stärker hudbarriären, samt verkar lugnande och reparerande, enligt företagen som använder dem. Har också en uppklarande och lindrande effekt och är ett bra val för en extra känslig hy, även hy med rosacea och eksem. Ska också ha anti age-effekter, och för den som inte tål starka anti age-produkter med till exempel retinol är galactomyces ett perfekt alternativ. SK-II har i sina produkter döpt om galactomyces till pitera.
Reishi
Lackticka. Är rik på antioxidanter och ska ha en lugnande och anti-inflammatorisk effekt på huden. Den sägs också boosta cellförnyelsen och motverka fina linjer.
Shiitake
Ekmussling. Är rik på A-vitamin och tros ha en blekande effekt på skönhetsfläckar. Är också bra på att ge lindring och skydd mot känslig hy.
Songyi
Sägs hjälpa cellförnyelse och bleka pigmentfläckar som uppkommit efter solskada och ojämn hudton. Kallas även matsutake.
Tremella
Avser att förbättra hudens cirkulation och textur och har en anti-bakteriell effekt. Kan binda upp till femhundra gånger sin vikt i vatten.