Först pandemi‚ sedan lågkonjunktur – salonger har genomlevt flera tuffa år. Men oavsett om du är frisör, hudterapeut, nagelteknolog eller fotterapeut så finns ljus i tunneln. Daisy Beauty Professional har samlat tipsen som hjälper dig genom svåra tider.

Det går dåligt för många salonger – men inte för alla. Använd de framgångsrika småföretagarnas tips för att ta din egen salong genom krisen. Oavsett om du vill testa event, Instagram eller omförhandlingar för att förbättra företagets ekonomi så får du idéer och inspiration här.
Färre, senare och glesare mellan bokningar, mindre produktförsäljning och ökad konkurrens från näthandel. Höjda hyror, löner, räntor, elräkningar och inköpspriser. Från turbulenta pandemiår har svenska skönhetssalonger landat i en krampaktig lågkonjunktur. Många ger upp och omskolar sig, andra skrapar på kistbotten och tömmer varulager. Men för andra kan det tvärtom gå ganska bra.
”Det finns inte ett enda svar på hur det går för frisörsalongerna. Kostnadsökningarna har varit enorma, särskilt i gallerior. Vissa har valt att gå i rekonstruktion för att kunna omförhandla sina hyror. Andra har haft sina bästa år någonsin. För duktiga salonger, som ligger utanför köpcentrum eller centrala stadsdelar och har en lojal kundbas, har det gått bra”, säger Leena Elmgren, landschef för Wella.
Ingen akut kris ifjol
Frisörföretagarnas vd, Staffan Westman, menar att hösten 2023 och första kvartalet 2024 nådde nya bottennivåer och många har tagit av sina besparingar för att överleva. Trots detta visar inte Frisörföretagarnas statistik någon akut kris under 2024.
”Jag tittade på siffrorna och blev ändå lite förvånad. Vi har cirka 4 600 aktiebolag i branschen och hittills har det varit ett fyrtital konkurser. Det motsvarar ungefär en procent. Konkurserna vi kan se gäller aktiebolag, sedan vet man inte hur många som fått lägga ned som har enskild firma”, säger Staffan Westman.

Pandemistödet ska betalas tillbaka
För många företag med anställda var pandemistödet ett välkommet bidrag. Problemet var bara att det inte var ett bidrag, utan ett lån.
”Stöden innebar bara en tillfällig andhämtning, för sedan kom återbetalningen som en extra börda trots att vi hamnat i lågkonjunktur”, säger Jörgen Kennemar, företagsekonom på Swedbank.
Minskad lönsamhet för småföretagare
Swedbank ser fortfarande ökande konkurser och minskad lönsamhet för småföretagare, där pandemistödet delvis lagt sten på börda. Men enligt Swedbanks färska ”Småföretagarbarometern” är företagen själva optimistiska vad gäller de närmaste fem åren.
”Vi ser vissa ljusglimtar i horisonten, till exempel att inflationen fallit tillbaka ganska snabbt och att Riksbanken har sänkt styrräntan. Räntetoppen är definitivt över, även om det tar tid att se effekten. Men det finns ett uppdämt konsumtionsbehov”, säger Jörgen Kennemar.
Lågkonjunktur året ut
Enligt Konjunkturinstitutets ”Konsumtionsrapport 2024” spås reallöneökningar under förra året och detta ge en konsumtionstillväxt under 2025. Men lågkonjunkturen kommer inte att vara över förrän 2026.
”Vi har allt från små salonger till de största klinikerna som kunder, och min känsla är att de riktigt stora som går i konkurs nu, även de som också gör kirurgi”, säger Lene Meldgaard, grundare av MM Skincare som har drygt 700 svenska kliniker på kundlistan.
Skönhetsbranschen ökar omsättningen
Samtidigt vittnar många hudterapeuter om strålande tider efter ett initialt hack i skivan när covid bröt ut. Något Lena Edberg, kommunikationsansvarig på SHR, Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation instämmer i.
”Skönhetsbranschen har visat sig vara en dynamisk och lönsam sektor, även under utmanande ekonomiska förhållanden. Sedan 2019 har omsättningen i branschen ökar med dryga 33 procent. Antalet anställda har ökat med drygt 32 procent och antalet företag med 15 procent mellan 2019 och 2023.”
Kris är normalläget
Det är fakta som talar i samma anda som ”Konsumtionsrapporten 2024” där kosmetik- och skönhetshandel 2023 stod för den största procentuella tillväxten inom detaljhandeln, 15,9 procent, jämfört med 2022.
Och för den som inte jobbade i branschen innan pandemin är kris det normala. Doha Albildawi började utbilda sig till hudterapeut 2020 och har aldrig upplevt ”den gamla, goda tiden”.
”Många i branschen säger att det är tufft men jag har inte förstått det. För mig har det bara gått bättre och bättre. Samtidigt kan jag kan inte riktigt utvärdera och jämföra, inget år har varit det andra likt. Nu har jag till exempel ett skyltfönster, det hade jag inte ifjol.”

Plugga och jobba parallellt
Om man frågar ekonomer och branschexperter har Doha Albildawi gjort i princip allt rätt när hon startade företag. Hon är utbildad ekonom, har läst marknadsföring och byggt upp sitt varumärke utan att ta stora ekonomiska risker. 2019 registrerade hon företag och hyrde ett litet rum för en enda tjänst, att tråda ögonbryn.
”Medan jag pluggade utökade jag sedan mitt utbud allt eftersom jag lärde mig nya saker. Det är verkligen något jag skulle rekommendera andra. Om man driver en verksamhet samtidigt som man pluggar kanske det räcker att gå plus-minus-noll. Man kan ha förmånliga priser och bygga en kundkrets.”
Bygga upp kundkretsen
Efter examen 2022 började hon jobba heltid, fortfarande i ett litet rum i en delad lokal för att bygga upp sin kundstock. I september 2023 öppnade hon sin första egna lokal, som hon renoverat själv parallellt med att hon jobbat med behandlingar.
”Många unga drar på sig dyra apparater när de börjar jobba, jag har sett det misstaget så många gånger. Ofta är hyran gratis första halvåret men sedan får de en chock, en maskin kanske kostar 20 000 i månaden. Jag har än idag inte investerat i någon dyr maskin. Jag har istället skapat min drömlokal och det betyder mycket mer än en lasermaskin.”
Utbildning och deltidsjobb
Lena Karlsson Brostedt, som driver fotvårdssalong i Kristinehamn, har mycket gemensamt med Doha Albildawi. Under pandemin började hon, som 57-åring, utbilda sig till medicinsk fotterapeut i Stockholm, samtidigt som hon fick en 80-procentig projektanställning på Kristinehamns Kommun och byggde upp sin egen verksamhet.
”Det var väldigt mycket ett tag, både dagtid, kvällar och helger. Men när jag väl slutade på kommunen var det mesta klart.”

Försiktig med investeringar
Genom ett extrajobb fick Lena Karlsson Brostedt hyra en liten, billig lokal som hennes make hjälpte till att bygga. Firmabilen köpte hon för 25 000 kronor och satte själv på reklamdekaler.
”Jag har tagit det väldigt försiktigt med inköp, köpt mycket begagnat och bytt upp mig lite i taget. Man behöver inte så mycket, en stol, en riktigt bra fotslip och en mindre fotslip att ta med ut till kunderna. Det är inte stora inkomster utan små utgifter som avgör om du blir framgångsrik”, säger Lena Karlsson Brostedt.
Kunskap om ekonomi viktigt
På flera sätt är Lena Karlsson Brostedt och Doha Albildawi typiska salongföretagare: kvinnor, ensamföretagare och omskolade mitt i livet. Vad som inte är branschtypiskt är att de båda har kunskap om och intresse för ekonomi. Många inom skönhetsbranschen har valt sitt yrke för att de har en kreativ ådra och vill hjälpa andra människor. Affärsplaner, bokföring och sälj brukar däremot ligga lågt på önskelistan.
”Vi kan få de märkligaste frågor ibland, som ’är det med eller utan moms’? Man kan inte bara slå upp dörrarna och investera utan att ha koll på ekonomin”, säger Lene Meldgaard.
Våga lämna yrket
En hållbar affärsmodell, grundlig marknadsundersökning och budgetuppföljning är a och o i allt företagande. Och som egenföretagare är företaget och privatekonomin alltid i symbios.
”Ibland måste man värdera företaget mot sin privatekonomi, det är ju en central del i en kommande pension. Kanske måste man fråga sig om man ska ta ett jobb på sidan om eller ta det smärtsamma beslutet att lägga ned. Ofta är man så djupt rotad i sin roll att det är svårt att släppa, yrket är en så stor del av ens identitet”, säger Jörgen Kennemar.
Försäljning är väldigt viktigt
Hår, hud, naglar, estetiska behandlingar – oavsett salongsinriktning är vinstmarginalerna minimala, för frisörer i snitt tre procent. Därmed är man ingen drömkund för bankerna, speciellt när företaget krisar. De krassa alternativen är oftast att lägga ned, öka intäkterna eller sänka kostnaderna.
Som egenföretagare är behandlingstimmarna begränsade och många tvekar (ibland i onödan) att höja priserna. Återstår: produktförsäljning, ett område där branschföreträdarna anser att salongerna skulle kunna göra mycket mer.
Informera kunden istället för att sälja
För Frisörföretagarnas medlemmar sjunker andelen sålda produkter kontra tjänster.
”Jag började i den här branschen 1994 och har sedan dess försökt utbilda frisörer till att gilla att sälja. Men jag kan säga att det inte har gått särskilt mycket framåt”, säger Leena Elmgren med ett skratt.

Hon menar att vissa skyller på näthandeln, men tror att det främst handlar om inställning.
”Kunden litar på dig! Frisörer borde göra som hudterapeuter, hela tiden berätta vad man gör, vilka produkter man använder och vad de gör. Ställ upp produkterna framför spegeln så att kunden ser dem! Och skriv inte bara ’klipp och tvätt’ på prislistan. Igen, titta hur hudterapeuterna gör: Berätta om allt som ingår, från konsultation till massage.”
Farligt att tänka åt kunden
Försäljningen handlar inte bara om pengar, man ska se det som en professionell hjälp med det som behövs mellan besöken enligt Leena Elmgren:
”Kundnöjdheten ökar om de får en bra rekommendation om hur de till exempel ska vårda håret hemma så de inte förstör en färgning med ett billigt schampo från livsmedelsaffären. Väldigt många frisörer tänker på kundens plånbok med de vet ju inte vad som finns i den?! Att tänka åt kunden är det värsta misstaget man kan göra. Låt kunden fatta beslutet!”
”Sälja produkter ett måste”
Fotterapeuten Lena Karlsson Brostedt tänker i samma banor. Hon såg tidigt försäljningen som en möjlighet att både stärka sin trovärdighet och öka lönsamheten.
”Att sälja produkter är ett absolut måste! Men det är viktigt att hitta det man själv tror på. Jag har till exempel finska skor som är fantastiska men också jättebra produkter från Kina som jag kan sälja till ett bra pris.”
Strunta i produktnamn
Doha Albildawi ser säljet som en självklar del av kundmötet och pratar under behandlingen om vad hon och produkterna gör. Däremot nämner hon inga produktnamn.
”Jag säger till exempel ’tvätten innehåller bivax och honung’. Det är ändå det enda kunden kommer ihåg och det räcker.”
Du måste synas
För Doha Albildawi har marknadsföringen varit en självklar del från starten. Hon är aktiv på Instagram där hon varvar information med humoristiska sketcher. Hon har fått mycket positiv feedback från kolleger och kunder.
”Många är rädda för att gå utanför ramen eftersom yrket kräver en viss professionalitet. Men man får inte glömma människan som man är. Många hudterapeuter visar bara före- och efterbilder men man ser inte vem som gjort behandlingen. Kunden köper ju en del av dig som individ. Det är ju JAG som har fått till de här fina resultaten.”
Event och tävlingar
Värdet av att synas kan inte nog betonas nog för den som vill vara redo när konjunkturen vänder. Genom Doha Albildawis engagemang i frågan om barn som använder anti age-produkter har hon synts i såväl TV som lokaltidning, hon ordnar regelbundna event och gör tävlingar på Instagram som drar nya följare.
”Jag har haft fler än fem event på ett halvår och kombinerar med rabatter på bokningar och produkter, till exempel köp tre produkter och få en peeling eller kostnadsfri konsultation. Det kan till exempel vara en kväll när man bara pratar solskydd och bjuder på något att dricka med tilltugg. Folk älskar sådant!”
Sociala medier är kundvård
Den som tycker att sociala medier och mingel med bubbel är något man kan göra med vänster hand (eller inte alls) bör tänka om. Aktivitet i sociala medier och event visar att man kan sin bransch och vårdar sina kunder. Det tycker till och med torra företagsekonomer.
”Mitt bästa råd för den som vill vara konkurrenskraftig är att skaffa sig en bra utbildning och visa upp att man har idéer, en kreativ känsla för stil och form och vad som passar för kunden. Man kanske kan göra mer marknadsföring, vara aktiv på sociala medier och delta på kurser, visningar och tävlingar för att stärka sitt företag”, säger Jörgen Kennemar.
Fundera över vem du och ditt företag ska vara när konjunkturen vänder för att vara ett attraktivt alternativ. Är du en utbildad frisör eller hudterapeut med aktivt och kreativt instagramkonto? Är du den som tackar ja till en intervju med lokaltidningen mitt i semestern för att dela din kunskap? Eller driver du salongen med ouppdaterad hemsida utan telefonnummer? Valet är ditt – och kundens.
10 tips för mer klirr i kassan
- Sociala medier
Var aktiv och personlig! Det är dig som individ och din kompetens kunden köper, så visa vem du är och vad du kan. Före- och efterbilder är bra men du behöver också synas själv. Dela med dig av din kunskap! - Gör budget och affärsplan
Svårt? Tråkigt? Gör det ändå! Ta hjälp av banken, din redovisningsbyrå eller googla. - Satsa på service
Se till att kunden känner sig välkommen och omhändertagen. Kaffe, doftljus, musik, belysning, färgsättning – alla detaljer bidrar. - Event
Gör din salong till en destination för kunskap och gemenskap. Skapa event, bjud på föredrag, demonstrationer och erbjudanden. Engagera kunderna! - Våga höja priserna
Sätt värde på dig själv och visa att du är en expert. På köpet kan du lättare motivera relevanta priser. - Mer än behandlingar
Om det är tunt med bokade behandlinga så finns det annat du kan göra! Titta på om du sälja produkter som ger bättre avans och/eller stärker ditt varumärke. Kan du hyra ut en del av din lokal? Se över ditt erbjudande: Finns det fler eller nya behandlingar som du kanske kan bli ensam om i din stad? - Årsgenomgång av utgifter
Fullbokad men företaget går ändå inte ihop? Se över alla kostnader årligen – många bäckar små blir många tusenlappar. - Omförhandla
Förhandla med leverantörer, byt lokal, jämför avtal. Utvärdera höga fasta kostnader som leasingavtal. - Satsa i medvind
Går det bra, du är fullbokad och har en okej buffert? Våga anställa! Ensamföretagare har ingen som kan täcka upp vid sjukdom och semester. Och (i bästa fall) är det roligare att vara två. Eller fem. - Omvärldsbevakning
Håll dig uppdaterad om branschen och konkurrenterna. Vad gör andra i din stad, vad gör dig unik?